2012. május 8.

EFFC Health & Safety Group

Március 29-30-án került sor európai szervezetünk H&S munkacsoportjának esedékes ülésére.

Az AVSZ-t ezúttal – kivételesen – két tagunk is képviselte: Turi Zoltán (PORR), aki éppen leköszönőben volt posztjáról ezekben a napokban, és jómagam, Csanádi József (BAUER), aki pedig átvettem tőle a képviseletet. A munkacsoport vezetője (Ensinger úr) és a többi tag is nagyra értékelte a kettős megjelenést és a folytonosság biztosítását (ezt egyébként más országoknál erősen hiányolják, mivel gyakran tűnnek fel és el új arcok). Zoltánnak megköszöntük az eddigi lelkes munkáját és sok sikert kívántunk neki az új kihívásokhoz.

A találkozó immár hagyományosan egy csütörtök délutáni munkahely-látogatással kezdődött. Ensinger elnök úr, egyben a német BG BAU képviseletében, szervezte a programot a müncheni „Mittlerer Ring” építkezésére, amelyet a Wayss&Freytag, a BAUER Spezialtiefbau és Berger Bau cégek által alkotott konzorcium épít. A több éves projekt jelenleg a befejezés felé halad, ez idő szerint még némi cölöpözés (cölöpfal építés), horgonyzási munkák és az alagútszerkezet vasbetonépítése történik, folyamatos és bonyolult forgalomterelések közepette (ez utóbbi egyébként talán a legnagyobb kihívás az építkezés során, mivel München legforgalmasabb útszakaszáról van szó és végig fenn kell tartani a forgalmat).

Másnap a BG BAU székházában folytatódott a találkozó. A délutánba nyúló megbeszélés napirendje – rövid címszavakban – az alábbi volt:

- a 2011 szeptemberi, budapesti megbeszélés jegyzőkönyvének elfogadása

- az előző napi munkahely-látogatás kiértékelése H&S szempontból („safety ticket alkalmazása, „sárga lapos” figyelmeztetésről vita, pénzbüntetés, ill. ehelyett bónusz, pozitív viselkedés esetén, „kultúra” jelentősége; már létezik pozíciópapírunk ez ügyben, ezt kell továbbfejleszteni)

- biztonsági koordináció (pozíciópapírunk fent van az EFFC honlapján, Zolinak hála már magyarul is; ezt a papírt meg kell osztani a partnerekkel, megrendelőkkel; a tegnapi munkahely-látogatáson is volt példa együttműködésre, pl. a gyalogosok védelme közvetlenül a cölöpözési munkák mellett; egy check-lista készül, biztonsági tényezőkkel, felosztva a felelősséget építtető-generálkivitelező-mélyépítési vállalkozó között; ez számunkra ott segítség, hogy tudjuk, mire figyeljünk a szerződéskötés során)

- weboldalon fent lévő dokumentumok (pl. H&S charter)

- FIEC SOC 2: az EFFC tagszervezete a FIEC-nek (építőipari vállalatok európai szervezete), Harnan és Sonnenberg urak képviseli az EFFC-t is; két téma is felmerült a FIEC szociális párbeszéd papírjából; a gépek biztonságos kialakítása (ld. később is), a gépből való kilátás és ennek biztosítása, ill. az azbeszt anyagok használata; belélegezhető anyagok továbbá szilikapor; ezek kibocsájtásának limitálása (OEL= occupational exposure limit)

- baleseti jelentési rendszer: baleseti jelentés weboldala: www.effcaccidentreports.org ; magyar nyelven is elérhető, cél a baleseti adatok elemzése, elemezhetősége, a „benchmarking”

- gépbiztonság: EN 16228: Drilling and foundation Equipment – Safety (az EN 791 és az EN 996 összeolvasztása); beérkező anyagok zárása 2012. július 24; beadás a CEN-hez: október 24.; hivatalos szavazásra bocsátás (példák: szabad-e használni a cölöpöző gépet daruként, emelésre? szabad-e a homlokrakodó kanalát munkaszintnek használni?; a gépre körben felszerelt kamerák kérdése a holt tér elkerülésére)

- tréningek kölcsönös elismerése (D-A-CH)

- folyóirat és weblap: „Safety Corner”

- következő ülés helye és ideje (2012 szeptember 21, Belgium)

Csanádi József (BAUER)