2014. december 6.

20 éves az AVSZ

„…Az Alapozási Vállalkozók Szövetsége 1994-ben alakult meg azért, hogy a már létező európai szervezet példáját követve a szakmaiságot és a szakma megszervezését helyezze előtérbe. Ma már csak néhányan vagyunk az akkor megalakult szervezetből, de két alapító tag, György Pál úr és Janitsáry úr a mai előadásokon is tiszteletét tette.

Szövetségünk a speciális mélyalapozás munkakörét fedi le, így a piacon egymással is nagy konkurenciaharcban működő vállalatok összességét fogja össze. Óriási előny, hogy évente többször le tudunk ülni egy tárgyalóasztal köré, még akkor is, ha a versenytárgyalásokon, egyes munkáknál bizony alkalmi ellentétek alakulhatnak ki. Természetesen néha alkalmi szövetségek is létrejöhetnek.

Az AVSZ tagjai névsor szerint: Bauer Magyarország Kft (korábbi nevén BRK), Bohn Kft, HBM Kft, Strabag Mml Kft és a Swietelsky Kft. Az első időszakban alapvető célunk az volt, hogy a szakmaiság alátámasztására az európai szabványokat magyarra ültessük át. Ma már elmondhatjuk, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozatának segítségével a szakma minden kivitelezési irányzatának van érvényes magyar szabványa.

Úgy tűnik, hogy a közeljövőben más területen is fontos lesz erőink összehangolása és érvényesítése. Egyre nagyobb gondot jelent az egyes gépkezelői szakmák, építésvezetői, vagy munkairányító szakmák elismertetése. Tagvállalataink dolgozói Panamától Vietnámig, Londontól Szentpétervárig mindenhol kapnak munkát, és nekik mindenhol meg is kell felelniük a helyi követelményeknek. Valahol csak egyszerű készségvizsgálatot kell bemutatni az anyaország elvárásainak megfelelően, de van ahol a jogosítványokat honosítva kell átadni.

Ezért a Szövetségünk elhatározta, hogy sajátos eszközeit igénybe véve megpróbálja magvalósítani Magyarországon, hogy minden szakmai oktatás színvonala magas nívójú legyen. Vannak oktatások, ahol a résztvevők létszáma nagyon kevés; vannak területek, ahol egyáltalán nincs szakmai oktatás.

A mai előadásokon elhangzott, hogy a bányászat újraindítása és a szakmunkások toborzása milyen fontos volt a bátaapáti munkák kivitelezésének indításakor. Nálunk ugyanez a helyzet. Egy-egy nagy mértékű nehézgép kezelése nagy lélekjelenlétet, nagy hozzáértést és szakmai elkötelezettséget követel meg. Úgy gondoljuk, hogy nem a piac felosztása, hanem a piacon a magas színvonalú munkát végezni tudó emberek képzése lenne a következő időszakunknak a fontos feladata.

Kevés olyan hely van Magyarországon, ahol akár a hidak alapozásánál, akár a földalatti terek kialakításánál, vagy horgonyzásánál az AVSZ –ben tömörülő a cégek ne jeleskedtek volna. Határterületen vagyunk a jelenlévő cégekkel, nem áll messze a mi szakmánk egymástól (a SIKA egy alagútbejáratnál torkrétozott cölöpfalat mutatott be). Az Önök vállalatánál is biztos van néhány olyan szakterület, ahol ki tudjuk egészíteni egymást. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő időszakban a különböző szakmai szervezeteink fel veszik majd egymással a kapcsolatot.

Köszönöm a lehetőséget, hogy bemutatkozhattunk. …”

Langer István Elnök